Renee Olsthoorn
Menu

Renée Olsthoorn

verhalen - blogs - reviews

Aicha's Twaalf

Ik ben trots en blij een van de gelukkigen te zijn die door de heerlijke online glossy Aicha Qandisha de klassieke twaalf vragen op zich afgevuurd heeft gekregen...

Mijn favoriete filmscène is... Met het mes op de keel (ik heb namelijk veel favoriete films met even zo veel favoriete scènes. Dus met slechts één favoriete scène doe ik tientallen andere tekort) die scène waarin Peter Sellers, vermomd als tandarts, bij commissaris Dreyfus een kies moet trekken in The Pink Panther Strikes Again. Die smeltende fopneus, dat lachgas... Iedere keer als ik die scène zie, lig ik wéér in een deuk. 'He has pulled the wrong tooth... hahahaha. There's only one who would pull the wrong tooth, that's Clouseau... hahahaha'

Ik wil ooit eens naar... Londen. Zo maf. Ik ben twee keer in Engeland geweest in mijn leven, maar nog nooit naar Londen! Absurd! Dus ja, Londen staat op mijn 'to do' lijstje. Al heel lang eigenlijk.

Mijn toilettas is niet compleet zonder... Knalrode lipstick en Y van Yves Saint Laurent. Ik gebruik Y al sinds ik het van een goede vriendin kreeg voor mijn achttiende verjaardag, en ik heb nooit een heerlijker parfum geroken. Althans, niet bij mezelf. Ik ben dan ook als de dood dat het uit de handel genomen wordt ooit.

Mijn ergste miskoop is... Een cyclaamkleurige wollen trutjurk van de Bonneterie. Die kleur staat me totaal niet, het model ervan evenmin. Snap echt niet wat me bezielde. Ik realiseer me dat ik weinig last heb van miskopen, want ik kan op dit moment niets anders verzinnen.

Het lekkerste wat ik ooit heb geproefd is... Een chocoladetaart die een Amerikaanse vriendin voor mij en haar andere gasten had gekocht, toen we bij haar in New Jersey logeerden. Echt, ik had nog nooit eerder zoiets verrukkelijks, zoiets verfijnds geproefd. Ik heb de paar keer dat ik in de VS was overigens altijd heerlijk gegeten. De gerechten van de restaurants in New York en San Francisco doen beslist niet onder voor de culinaire genoegens die we in Frankrijk en Italië gewend zijn.

Ik was het gelukkigst toen ik... mijn toekomstige man ontmoette? Mijn kinderen gebaard had...? Het ene geluksmoment is het andere niet, dus moeilijk te zeggen wat me het gelúkkigste heeft gemaakt, maar de genoemde voorbeelden staan beslist bovenaan de lijst.

Ik heb het meeste spijt van... Het feit dat ik zo'n moeizame relatie met mijn moeder heb gehad. Gelukkig heeft de fijne relatie met mijn dochter dat voor een heel belangrijk deel, zo niet helemaal, gecompenseerd.

Ik ben niet bijgelovig maar... Ik loop toch liever niet onder een ladder door op straat. Niet alleen uit bijgeloof, maar ook omdat dat een reëel risico in zich houdt: emmer water over me heen van de glazenwasser, bak grind van een dakbedekker, pot verf van een schilder, etc..

Mijn grootste onhebbelijkheid is... Ongeduld. Ik kan niet tegen mensen die traag zijn van begrip, noch tegen personen die onnodig lang zijn van stof. Ik houd van lekker kletsen, mag zo nu en dan graag mijn mening verkondigen, maar ik word doodmoe van heilloze discussies over politiek via sociale media.

Ik lieg altijd over...  Nooit over mijn leeftijd... Uiteraard lieg ik weleens ergens over of dik misschien iets aan om een verhaal sappiger te maken, maar ik zou geen onderwerp kunnen bedenken waar ik áltijd over lieg.

Ik kan me niet beheersen... Als er een zak tumtum naast mijn computerscherm ligt

Ik zou mijn geliefde dumpen voor... Zijn kloon. Gekheid op een stokje. Ik dump hem voor niets en niemand. Hij zal míj moeten dumpen, maar ik heb zo'n donkerbruin vermoeden na 43 jaar, dat hij daar geen aanvechting toe heeft.


Vragenvuur naar aanleiding van de Bouquet-schrijfwedstrijd van 2014

Vragenlijst ten behoeve van de Bouquet schrijfwedstrijd, behorend bij 'Als de avond valt'

Over lezen en schrijven

Waarom heb je meegedaan aan de Bouquet Schrijfwedstrijd?

Een vlaag van ongekende durf, een forse dosis onbezonnenheid en een tsunami van inspiratie.

Heb je al eerder een verhaal geschreven? Zo ja, waarover?

Jazeker, diverse. Een tijd lang schreef ik fanfiction in het Engels op basis van Jane Austen's Pride and Prejudice, en publiceerde de (meest korte) verhalen online. Ik heb één novelle geschreven: 'And Very Impolitic Too', een zogenaamde modern day adaptation van Pride and Prejudice, waarin Mr. Darcy lid is van The House of Commons, en Elizabeth lid van de Tweede Kamer van ons parlement. Ze ontmoeten elkaar in Den Haag waar een conferentie wordt gehouden over natuurbeheer. Voor het overige heb ik een file vol ideeën en half uitgeschreven verhalen.

Kun je kort iets vertellen over hoe je verhaal tot stand is gekomen?

Een verhaal komt bij mij in de regel geheel spontaan tot stand. Ik maak geen synopsis, werk niet methodisch. Het begint vaak met een vaag idee dat al een tijdje broeit in mijn hoofd, en er opeens uit moet! Dan ben ik niet meer te houden. Alles moet er voor wijken, en ik ben niet meer achter mijn computer weg te slaan.

De inspiratie voor dit verhaal is een combinatie van het hartverscheurende liefdesverdriet waaraan de oudste dochter van mijn beste vriendin een aantal jaar geleden leed, een verblijf in Florence en Siena, nu twee jaar geleden, en... drie van mijn al dan niet guilty pleasures: muziek, schoenen en Italiaans ijs.

Hoeveel Bouquet-verhalen had je gelezen voordat je met het schrijven van je eigen verhaal begon?

Alleen de deeltjes die ik in opdracht van Harlequin heb vertaald. Een stuk of zes denk ik. Maar ik heb wel veel Engelstalige romance gelezen, waaronder de boeken van Julia Quinn en Susan Wiggs. Heerlijk onderhoudend. Mijn grote favoriet binnen dit genre is Kristan Higgins, een supertalent met een verrukkelijk aanstekelijk gevoel voor humor. Ik ben dol op haar.

Waarom heb je gekozen voor de Italiaan?

Italianen staan dichter bij mij dan Grieken of sjeiks. Bij een rijke Griek denk ik eerder aan Aristoteles Onassis dan aan een rijke knappe verleidelijke jónge reder. Een sjeik associeer ik met een tent in de woestijn, in mijn beleving niets romantisch aan. Maar misschien schiet mijn fantasie daar net te kort. Verder houd ik verschrikkelijk veel van de Italiaanse taal, van Italiaans design, van de ongelooflijke kunstschatten van Italië en... ik heb een beetje Italiaans bloed.

Welke bekende man voldoet volgens jou aan het beeld van een echte Bouquet-man?

De bekendheid die volgens mij optimaal aan het beeld van de echte Bouquet-man voldoet, is helaas al lang geleden overleden. Gregory Peck. Donkere ogen met een ietwat ironische maar toch ook zachte blik, mooie bos zwart haar, kaarsrechte neus, krachtige kin, sensuele mond... Een zeldzaam mooie man. En uiteraard was hij, zoals een Bouquet-man behoort te zijn, heel succesvol in zijn vak... acteren. Over zijn liefdesleven weet ik overigens niets. Dus op de vraag of hij in dat opzicht ook de echte Bouquet-man is (was), moet ik het antwoord schuldig blijven.

Wat vond je het leukst aan het schrijven van je verhaal en wat vond je het lastigst?

Eigenlijk vond ik alles leuk; de plot, de personages, bepaalde situaties (vooral de eerste ontmoeting tussen Angela en Bruno), de dialogen en het beetje humor dat ik erin heb kunnen verwerken. Ten slotte vond ik de analogie in de nare ervaringen van Angela en Bruno leuk om uit te werken. Het lastigste en tevens de grootste uitdaging voor mij was om, binnen de grenzen van het woordenaantal, te komen tot een kloppend verhaal met een lezenswaardige couleur locale en tot de verbeelding sprekende personages.

Wat zijn je vijf favoriete boeken?

- Pride and Prejudice - Jane Austen

- Wuthering Heights - Emily Brontë

- Jane Eyre - Charlotte Brontë

- Max Havelaar - Multatuli

- Lady Chatterley's Lover - D.H. Lawrence

Wat zou je iemand die schrijver wil worden adviseren?

Schrijf wat je zelf graag zou willen lezen en/of beleven. Is het werk min of meer af, verplaats je dan in de lezer en probeer het werk zo objectief mogelijk te bekijken. Wees niet bang voor de (virtuele) prullenbak, of zoals de Engelsen het uitdrukken: don't be afraid to kill your darlings...

Over romantiek

Moet de eerste kus teder en romantisch zijn of woest, overweldigend en hartstochtelijk?

Eerst teder en romantisch, hoor, na een potje flirten, maar daarna kan het wat mij betreft niet woest en hartstochtelijk genoeg. Nou ja, op mijn leeftijd niet meer té wild, ik moet aan mijn hart denken!

Wat is het meest romantische gebaar of geschenk dat je ooit hebt gekregen?

Het gedicht dat mijn man ooit voor mij heeft geschreven, en het feit dat hij al zijn werk aan mij opdraagt.

Beschrijf de ultieme romantische maaltijd.

Een klein familierestaurantje in een achterafstraatje van Rome, waar we aan een wankel tafeltje op een ietwat hellende stoep (eufemistisch terrazza genoemd) verwend worden met allerlei heerlijks uit de échte goede ouderwetse Italiaanse keuken. Ossobuco, bijvoorbeeld, vergezeld van een goed glas wijn. Het hoeft helemaal niet fancy te zijn, als het maar met liefde is klaargemaakt, en ik en mijn lief er volop van genieten, terwijl we gezellig babbelen over alles wat we samen door de jaren hebben meegemaakt.

Hoe houd je de romantiek levend in je relatie?

In algemene zin, oog blijven hebben voor mijn partner, voor zijn gevoelens, voor datgene wat hem bezighoudt en drijft. Meer specifiek, gezellig relaxed bij elkaar kruipen op de bank 's avonds, kletsen, televisiekijken, lezen... We zijn al tweeënveertig jaar getrouwd, dus romantiek krijgt misschien een iets andere inhoud, maar elkaar aanraken, knuffelen zal ik mijn leven lang belangrijk blijven vinden...

Wat is de meest romantische plek die je ooit hebt bezocht?

Het klinkt misschien niet erg romantisch, maar het was het voor mij wel. Het prentenkabinet van Het Rijksmuseum in Amsterdam. Mijn eerste uitje met mijn vriend _ nu dus al een mensenleven mijn echtgenoot _ die op dat moment nog student aan de Koninklijke Academie in Den Haag was. We zaten aan een tafel, de zon scheen door het raam naar binnen en deed de lange mahonielokken van mijn vriend glanzen, stofdeeltjes dansten om ons heen. De map met etsen van Hercules Segers waarom hij had gevraagd, lag voor ons. Mijn eerste kennismaking met deze kunstenaar. Ik herinner me met welk een ontzag en vuur mijn vriend over deze kunstenaar sprak, en ik werd al verliefder op hem... op mijn vriend dus. Ik wierp wel een blik op de prenten, vond het schitterend door zulke beroemde werken te mogen bladeren, probeerde me te focussen, maar ik keek vooral smachtend naar hem.

Over jezelf

Welk ander talent, behalve schrijven, zou je graag willen hebben?

Ik had als kind alle kans om een muziekinstrument te leren spelen, maar die heb ik niet gegrepen. Ik hield meer van ballet en sport. Een talent om zelf muziek te maken, zou ik best willen hebben maar it's no use crying over spilled milk... Muziek is een van mijn grote passies. Een goede zaak dus dat je muziek niet zelf hoeft te produceren om ervan te kunnen genieten.

Wie bewonder je en waarom?

Michelle Obama. Ik vind haar echt een rolmodel. Intelligent, ambitieus, zet zich met passie voor bepaalde belangrijke zaken in en, voor zover ik dat kan beoordelen, is ze een geweldige moeder die zich heel bewust is van die taak. Bovendien ziet ze er fantastisch uit en heeft ze een geweldig gevoel voor mode. Ze straalt levenslust uit.

Welke eigenschap moet de ideale man beslist hebben?

Eén maar? ;-) Zorgzaamheid.

Wat heb je altijd willen doen, maar nooit gedaan omdat je er de moed niet toe had?

Parachutespringen, waarvoor ik ook nooit de moed zal kunnen opbrengen, dat weet ik heel zeker.

Heb je een motto? Van wie is het?

Een uitspraak van Oscar Wilde: 'It is absurd to divide people into good and bad, people are either charming or tedious'.

Wat is je favoriete vakantiebestemming?

Ik heb geen favoriete vakantiebestemming, of moet ik zeggen, 'diverse'? Ben dol op Frankrijk, op praktisch alle regio's, Italië, en ben gefascineerd door de VS, van oost tot west. Ik ben een uitgesproken stedenbezoeker, mijn favoriete landschap (of liever gezegd, zeeschap) heb ik namelijk vlakbij huis: strand en zee, in welke weersomstandigheid dan ook.

Renée Olsthoorn